Wie zijn wij?
De onderzoeksgroep Social Enterprise and Institutions for Collective Action (ICA) aan de Rotterdam School of Management is de initiatiefnemer van CollectieveKracht. Als onafhankelijke, wetenschappelijke onderzoeksgroep houdt ICA zich al ruim tien jaar bezig met het fenomeen burgercollectieven, zowel vanuit historisch als hedendaags perspectief waarbij het blikveld niet tot Nederland beperkt is. Via wetenschappelijk onderzoek, dat in nauwe samenwerking met burgercollectieven is uitgevoerd, heeft ICA veel ervaring opgebouwd in het structureren, analyseren en vergelijken van relevante kennis en informatie over die collectieven. Zo heeft ICA het idee gelanceerd om samen met het werkveld van belanghebbenden dit kennisplatform te ontwikkelen, met als doel het verkrijgen van inzicht in hoe burgercollectieven veerkrachtiger en toekomstbestendiger kunnen worden. De rol van ICA blijft die van onafhankelijke, wetenschappelijkeonderzoeksgroep die haar bijdrage aan het platform als een maatschappelijke verantwoordelijkheid ziet.
Aangenaam!
Kom in contact met ons via het contactformulier.
Tine De Moor is hoogleraar Social Enterprise and Institutions for Collective Action binnen de vakgroep Business-Society Management aan de Rotterdam School of Management (RSM), Erasmus Universiteit. In haar vorige aanstelling aan de Utrecht Universiteit begon ze met interdisciplinair onderzoek naar het ontstaan, het functioneren en de evolutie van Instituties voor Collectieve Actie. Haar onderzoek is gepubliceerd in verschillende boeken en tijdschriften. Daarnaast was ze oprichter van de International Journal of the Commons, ontwikkelt ze nieuwe onderzoeksmethodes en geeft leiding aan verschillende onderzoeksprojecten. Met de ontwikkeling van CollectieveKracht geeft ze een nieuwe impuls aan de kennisuitwisseling tussen wetenschappers en de samenleving.
Lukas Held is wetenschappelijk project coördinator bij de onderzoeksgroep Social Enterprise and Institutions for Collective Action aan de Rotterdam School of Management (RSM), Erasmus Universiteit. Hij heeft een PhD behaald in Innovation Studies aan het Copernicus Institute for Sustainable Development, Universiteit Utrecht. Als onderzoeker analyseerde hij processen in startende ondernemingen, met name in de sector van de hernieuwbare energie. Ook was hij bestuurslid van het initiatief 'Economy for the Common Good Nederland'.
Marianne Groep-Foncke is onderzoeksondersteuner bij de onderzoeksgroep Social Enterprise and Institutions for Collective Action aan de Rotterdam School of Management (RSM), Erasmus Universiteit. Na haar studie geschiedenis werkte ze als ontwikkelaar van lesmateriaal en informatiemanager. Als freelance tekstschrijver en redacteur was ze betrokken bij veel verschillende boeken, kranten en websites. Daarbij verstaat ze de kunst om ingewikkelde zaken toegankelijk te maken voor een groot publiek. In 2017 keerde Groep-Foncke terug naar de wetenschap. Ze deed onderzoek naar water in vroegmoderne steden en de manier waarop mensen zich organiseerden. Als onderzoeksondersteuner is ze betrokken bij het ontwikkelen en beheren van het CollectieveKracht-platform.
Arthur Feinberg werkt als postdoctoraal onderzoeker in het onderzoeksteam Social Enterprise and Institutions for Collective Action. Hij is betrokken bij het verder ontwikkelen van het CollectieveKracht platform en het bestuderen van sociale ondernemingen in Nederland binnen het SCENTISS project. Arthur deed zijn promotieonderzoek aan de TU Delft waar hij collectief handelen en gedragsdynamiek in de stedelijke commons verder onderzocht.
Later werkte hij als ambtenaar in Frankrijk, waar hij burgerinitiatieven in plattelands- en berggebieden ondersteunde door middel van subsidies en door het opzetten van een actief netwerk van dergelijke initiatieven.
Tessa Moolenaar werkt als communicatiemedewerker in het onderzoeksteam Social Enterprise and Institutions for Collective Action. Na de bachelor Media en Cultuur in Amsterdam, voltooide ze de master Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden. In haar carrière is een positieve maatschappelijke impact een terugkerend thema. Eerder werkte ze onder meer voor OneWorld Magazine, Oxfam Novib, Artsen zonder Grenzen en lokaal voedselinitiatief Rechtstreex van de Boer.
Benjamin al Salehy is platform- en eventmanager bij de onderzoeksgroep Social Enterprise and Institutions for Collective Action aan de Rotterdam School of Management (RSM). Hij behaalde zijn BA in Media en Entertainment Management waar hij zich heeft gefocust op het managen van evenementen en de kennisoverdracht die hier plaatsvindt. Voorheen is hij actief geweest als accountmanager binnen de eventbranche. Zijn verdere interesses liggen bij kennismanagement en procesoptimalisatie.
Adviesraad