Submenu

De kracht van voedselgemeenschappen

505 keer bekeken

Stadslandbouw Nederland organiseerde een webinar met inspirerende sprekers waarin werd ingezoomd op de rol van burgercollectieven binnen verschillende voedselgemeenschappen. Bekijk het hier terug.

Webinar met:

• Jean Eigeman, voorzitter van het kennisplatform Stadslandbouw Nederland.

• Prof.dr. Tine de Moor, hoogleraar Social Enterprise and Institutions for Collective Action aan de Rotterdam School of Management, Erasmus University Rotterdam.

• Sandra van Kampen van De Schaal van Kampen, onderzoeker voedselgemeenschappen.

• En organisaties uit Nederland en Vlaanderen over het realiseren van ondersteuning voor deze beweging.

Nederland kent zo’n 480 voedselgemeenschappen: voedselcollectieven van mensen die samen inkopen, gemeenschapstuinen, Herenboeren, CSA’s, coöperatieve winkels en markten en initiatieven als ‘Fietsen voor mijn eten’. Het aantal groeit snel, het enthousiasme is groot, zo blijkt uit een inventarisatie en verkennend onderzoek dat Sandra van Kampen deed in het najaar van 2020. Maar hoe kunnen zij beter samenwerken en hoe en waar vinden zij voldoende ondersteuning om goed te blijven draaien? En wat is hun bijdrage aan de voedseltransitie? Overheden kijken vaak nog wat sceptisch naar deze pioniers. Is het niet allemaal te kleinschalig? Jammer, want er gaat veel veranderkracht uit van deze commons. Prof.dr. Tine de Moor doet al jaren onderzoek naar de rol van organisaties voor ‘collectieve actie’ in heden en verleden. Hoe dragen deze bij aan veerkrachtige samenlevingen? In dit webinar laat De Moor haar licht schijnen op de rol van commons. Wat kunnen wij leren van het verleden over de ontwikkelingen nu? Hoe nemen voedselgemeenschappen een blijvende plaats in in de voedselketen? Sandra van Kampen deelt de highlights van haar onderzoek en verkent de mogelijkheden tot ondersteuning van deze groep. Onder leiding van Youetta Visser onderzoeken we vervolgens met organisaties uit Nederland en Vlaanderen hoe voedselgemeenschappen hun kennis kunnen delen, zichtbaarder kunnen worden en beter kunnen worden gefaciliteerd. Voorzitter Jean Eigeman vat samen en blikt vooruit.

De kracht van voedselgemeenschappen

Cookie-instellingen