Hoe waarde weerbaar wordt: bouwen aan de gemeenschapseconomie in Rotterdam

15-05-2024

In dit essay van professor Tine De Moor neemt ze je mee in de wereld van burgercollectieven aan de hand van Rotterdamse voorbeelden. De tekst volgt het verhaal van de 20e Rotterdamlezing die De Moor 13 mei 2024 gaf. Deze lezing is het jaarlijkse geschenk van de Erasmus Universiteit aan de stad.

Nut

Maatschappelijke impact

Principes

Wederkerigheid

Overig

Geschiedenis

'Hoe waarde weerbaar wordt: bouwen aan de gemeenschapseconomie in Rotterdam'

Lees het essay

Hieronder vind je ook de opname van de lezing en de aftermovie van het evenement. Als je die niet direct ziet, is het nodig om nog even je cookie-instellingen te wijzigen.

Moeten we meer aandacht geven aan de alternatieve oplossingen die burgercollectieven bieden? Welke waarden worden daarmee naar voren geschoven? Wat kunnen wetenschappers meer of beter doen? Tine De Moor, hoogleraar Sociale ondernemingen en Instituties voor Collectieve Actie aan Rotterdam School of Management, Erasmus University, geeft een kijkje in de lessen die we uit de historie van burgercollectieven kunnen leren én wat de waarde ervan is. 'Burgercollectieven bieden de leden grip op hun leven. Dat komt doordat men meer controle over de leefomgeving en eigenaarschap over besluitvorming ervaart. Het is bekend dat een gevoel van grip maatschappelijk onbehagen verkleint.' 

 

Afbeeldingen

Opname Rotterdamlezing 2024

Aftermovie Rotterdamlezing

Cookie-instellingen