Als gemeente willen we de lokale meerwaarde van deze beweging van burgers – AmsterDOENers – goed tot haar recht laten komen. Die meerwaarde wordt vergroot wanneer deze beweging van AmsterDOENers en gemeente samenwerken. Deze gids met instrumenten helpt daarbij.
Als lokale overheid zien we in deze beweging van burgers een bondgenoot in onze ambities voor een duurzame en sociale stad, én als wegwijzer naar een ‘gemeenschapseconomie’ waarin welzijn centraal staat. Gemeente en burgercollectieven werken dan ook vaak aan dezelfde doelen, bijvoorbeeld in de energietransitie, lokale economie, circulariteit. De impact kunnen we groter, sterker en beter maken door publiek-collectieve samenwerkingen beter en makkelijker mogelijk te maken.
Om de lokale beweging van AmsterDOENers te versterken tot een duurzame, sociale beweging waar iedere Amsterdammer profijt van heeft, zoeken we naar de instrumenten om van projecten naar échte verandering te gaan. Dat vraagt om samenwerking tussen gemeente en initiatiefnemers, lokale bedrijven en maatschappelijke organisaties. Inclusief een andere manier van kijken naar en denken over de rol van de overheid, burgerschap en verantwoordelijkheid voor wat voor ons allemaal belangrijk is.