Navigeer snel naar
Deze middag staat in het teken van de kracht en impact van samenwerking binnen verschillende vormen van netwerken voor burgercollectieven. De deelsessies verkennen hoe regionale, sectorale en sociale netwerken kunnen bijdragen aan de versterking en groei van deze collectieven, evenals de potentiële voordelen en uitdagingen van franchisemodellen en schaalvergroting. Daarnaast onderzoeken we of kleinere initiatieven, net als grotere netwerken, ook invloed kunnen hebben op lokaal beleid. Hoe spelen deze netwerken een vitale rol in het creëren van duurzame, goed functionerende gemeenschappen?
Download het programmaboek
Belangrijk voor je bezoek
- Wees op tijd. Inloop is vanaf 12:00u, meld je uiterlijk 12:45u bij de centrale ontvangsthal. Deze tijd is nodig voor de identiteitscontrole en om vervolgens buitenom je weg te vinden naar de foyer.
- Paspoort/rijbewijs/identiteitskaart mee. De Rabobank heeft een lijst met alle ticketholders en zal alleen toegang verlenen aan namen die op deze lijst staan. Neem een geldig legitimatiebewijs mee.
- Mindervalide? Er zijn trappen op de routes naar de verschillende ruimtes. Ben je slecht ter been? Laat het ons weten via collectievekracht@rsm.nl. We zorgen dat er iemand beschikbaar is die je kan meenemen met de lift.
- Samen lunchen. We verzorgen van tevoren een lunch zodat deelnemers elkaar kunnen ontmoeten. Meld je tussen 12:00u en 12:30u bij de centrale ontvangsthal als je mee wilt eten. Dieetwensen of allergieën? Mail collectievekracht@rsm.nl.
Programma
Dagvoorzitter: Job Zomerplaag
- 12:00-12:30 - Inloop
- 12:30-13:15 - Lunch
- 13:15-13:30 - Welkom door Job Zomerplaag, Tine De Moor & Lukas Held (CollectieveKracht) en Huib de Mulder (Rabobank)
- 13:30-14:15 - Keynote dr. Thomas Bauwens (Erasmus Universiteit Rotterdam) en Q&A
- 14:15-14:30 - Korte pauze
- 14:30-16:00 - Deelsessies
- 16:00-16:15 - Korte pauze
- 16:15-17:00 - Keynote dr. Lise Jans (Rijksuniversiteit Groningen) en Q&A.
- 17:00-18:00 - Borrel
Keynote dr. Thomas Bauwens
Vormen sociale netwerken een muur of motor voor burgercollectieven?
De keynote van dr. Thomas Bauwens belicht hoe sociale netwerken bouwstenen zijn voor vertrouwen en gemeenschappelijke doelen. Hij laat zien hoe verbindingen naar bredere gemeenschappen kansen biedt om de impact van burgercollectieven te vergroten. Tegelijkertijd waarschuwt hij voor de risico’s: sectorale organisaties kunnen deze dynamiek versterken, maar werpen soms ook onbedoeld muren op. Thomas Bauwens daagt ons uit om niet alleen de barrières van sociale netwerken voor inclusie en rechtvaardigheid te zien, maar vooral te focussen op de mogelijkheden om samen te bouwen aan een samenleving waarin elke stem telt en iedereen mee kan doen.
Keynote dr. Lise Jans
Kunnen burgercollectieven individuele en collectieve gedragsverandering motiveren?
Dr. Lise Jans verkent in haar keynote de impact van deelname aan een burgercollectief. Hedendaagse uitdagingen vragen om rigoureuze veranderingen van onze levensstijl en burgers organiseren zich in collectieven om deze veranderingen op lokaal niveau te realiseren. Toch zijn ook veel mensen (nog) niet betrokken bij een burgercollectief. Representeren burgercollectieven slechts een gemotiveerde minderheid? Wat zijn de psychologische voorspellers en gevolgen van deelname aan burgercollectieven? Kan dit netwerk, deze gemeenschap binnen een burgercollectief, individuele en collectieve gedragsverandering motiveren?
Deelsessies
Klik op een titel voor de beschrijving.
1. Regionale netwerken en de kracht van samenwerking
Ruimte: Auditorium
Hoe kunnen regionale netwerken de impact van individuele burgercollectieven versterken? Hoe kan samenwerking binnen deze netwerken zorgen voor meer zichtbaarheid, onderlinge ondersteuning en een grotere politieke invloed? In deze sessie duiken we in de rol van regionale netwerken bij het creëren van aantrekkelijke en vitale regio's. Ontdek hoe het geheel meer kan zijn dan de som der delen en hoe jouw collectief kan profiteren van regionale samenwerking.
Sprekers:
- Matthijs Punt (Universiteit Utrecht)
- Marc Verheirstraeten (Stad Gent)
- Katinka Visscher (FNO)
- Florine Zegers (MeentCoop)
Moderator: Job Zomerplaag.
2. Franchisemodellen voor burgercollectieven: versneller of gevaar?
Ruimte: UCP 0.15
ijdens deze sessie verkennen we hoe franchise-modellen de groei en impact van burgercollectieven kunnen versnellen. We duiken in de kansen en gevaren. Ook focussen we ons op de speciale aandacht voor de balans tussen schaalvergroting en het behoud van lokale identiteit en inbreng. Hoe kunnen we leren van deze modellen zonder de unieke kracht van lokale initiatieven te verliezen?
Sprekers
- Dick van den Broek (Rabobank)
- Carolina Castaldi (Universiteit Utrecht)
- Harry Wesseling (Herenboeren).
Moderator: Tine De Moor (Erasmus Universiteit Rotterdam)
3. De rol van sectorale netwerken in de groei van burgercollectieven -
Ruimte: UCP 0.19
Hoe kunnen sectorale netwerken de groei van burgercollectieven binnen hun sector bevorderen? We zullen de functies die deze netwerken vervullen bespreken. Daarbij kijken we naar de uitdagingen en strategieën om ervoor te zorgen dat deze rollen effectief worden ingevuld, zodat collectieven optimaal kunnen profiteren van de kracht van samenwerking binnen hun sector.
Sprekers
- Hans van Bragt (Wooncoöperatie De Binnenhaven)
- Darinka Czischke (TU Delft)
- Matthijs de Jong (Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie),
- Clemens Mol (!Woon)
- Marijke van Zoelen (Cooplink).
Moderator: Aart Cooiman.
4. De betekenis van sociale netwerken in de vroege fase van burgercollectieven
Ruimte: UCP 0.21A
Deze sessie richt zich op de rol van sociale netwerken in de vroege fase van burgercollectieven, bijvoorbeeld bij groepsvorming. We onderzoeken in hoeverre burgercollectieven ontstaan uit bestaande sociale netwerken of juist nieuwe groepen mensen samenbrengen. De focus ligt op sectoren waar voorafgaand commitment essentieel is, zoals wonen en landbouw. Ontdek hoe sociale netwerken de basis kunnen zijn voor succesvolle burgercollectieven.
Sprekers
- Erik Arkesteijn (Katalys)
- Tjeerd Haccou (Crowdbuilding)
- Reinout Kleinhans (TU Delft)
- Johan de Kleuver (Innova)
Moderator: Eveline Castelijns (Berenschot)
5. Klein maar fijn? De relatie tussen grootte en impact van burgercollectieven
Ruimte: UCP 0.21B
Deze sessie draait om de vraag of de impact van een burgercollectief of netwerk recht evenredig is met de grootte ervan. We bespreken hoe groot een initiatief moet zijn om invloed te hebben op lokaal beleid en of opschaling via een netwerk altijd wenselijk is. Wat zijn de voordelen en mogelijke nadelen van groei en kunnen verschillende niveaus van verplichtingen en inzet zorgen voor meer draagvlak onder de leden? Is klein ook daadwerkelijk mooi of moeten we groeien om échte verandering te realiseren?
Sprekers
- Djoera Eerland (Buurkracht)
- Stefan Erich (Sticthing de Blauwe Wijk Economie)
- Toon Maassen (Hogeschool van Amsterdam).
Moderator: Tessa de Geus (Universiteit Utrecht)
Route en bereikbaarheid
Met openbaar vervoer
Vanaf Utrecht Centraal Station loop je richting het Jaarbeursplein. Neem de linker roltrappen naar beneden en loop voorbij het Jaarbeurs Beatrixgebouw aan je linkerzijde. Op de hoek ga je linksaf en loop je de Croeselaan op. Na ongeveer 250 meter vind je aan je linkerhand het hoofdkantoor van de Rabobank. De hoofdentree bevindt zich direct aan de straat.
Met de auto of fiets
Navigeer naar Croeselaan 18. Meld je eerst in de centrale ontvangsthal bij de receptie. Vervolgens is de route voor parkeren buitenom. Volg de borden 'Parkeren bezoekers'. Je rijdt dan om het gebouw naar de parkeergarage aan de achterzijde van het gebouw.
Over de organisatoren
CollectieveKracht
Kennisplatform CollectieveKracht is een initiatief van onderzoeks-groep Social Enterprises & Institutions for Collective Action van Rotterdam School of Management, Erasmus Universiteit. CollectieveKracht wil de dialoog over de ontwikkeling van veerkrachtige burgercollectieven stimuleren. Het kennisplatform biedt daarom niet alleen een plaats voor burgercollectieven maar brengt ook wetenschappers, ambtenaren, netwerkorganisaties en financiële instellingen samen.
Rabobank
De Rabobank is 125 jaar geleden opgericht als coöperatie door inventieve boeren in Nederland en ondertussen actief in veertig landen. Rabobank wil bijdragen aan positieve veranderingen en zet zich in voor een duurzamere, inclusieve samenleving. Als coöperatie hebben ze geen aandeelhouders, maar leden. Samen bepalen ze hoe en waar ze een deel van die winst in de maatschappij investeren. Dat wordt het ‘coöperatief dividend’ genoemd. Daarmee steunt de Rabobank landelijke en internationale projecten met altijd als uitgangspunt: samen bereiken we meer dan alleen. Zie ook: rabobank.nl
Over UNICA (VICI project)
Building a UNified theory for the development and resilience of Institutions for Collective Action for Europe in the past millennium (UNICA). Binnen dit onderzoeksproject wordt een uniforme theorie ontwikkeld die de factoren achter de ontwikkeling, verspreiding en veerkracht van instituties voor collectieve actie (ICA's) in Europa in het afgelopen millennium verklaart. UNICA is mede gefinancierd met een VICI-beurs van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Zie ook: collective-action.info